Idi na sadržaj

Glavni izbornik:

BIRIN-KUPRES


Proslava mature

Marija i Rudi

Franjevačko sjemenište u Visokom
Kada smo davne 1980. godine došli u ovu kuću, nismo ni sanjali da će tadašnja prijateljstva ostati vječno. Možda ne kod svih i sa svima , ali se može reći: da jedna većina ostaje u trajnim prijateljkim i kumovskim vezama. Neke se viđa ili čuje manje, a neke više puta. Kako je gdje i koga život nosio. Neke je od nas dragi Bog već i pred svoje lice pozvao. Od te davne 1980. godinje, pa do danas mnoge su se stvari promijenile, mnogi dobri, ali na žalost i strašni događaji zbili, na koje čak ni pomisliti ne volimo.
Ostanimo dakle kod ovih prvih i lijepih trenutaka, a jedan je od njih i proslava mature. Od 1984. godine, od kako smo se spremali za maturu po stubištima i prostorijama sjemeništa, prošlo je evo već punih 25 godina. Tko može shvatiti, neka shvati, a prihvatiti moramo svi? Stari Grci bi rekli: "panta rei" - sve teče. No pitanje je, prolazi li vrijeme ili mi? Vrijeme ustvari ne postoji, pa stoga ne može ni prolaziti, ali ni teći. A mi? I prolazimo i pomalo svaki na svoj način teče kroz ovaj život, koji na svakom od nas ostavlja svoje tragove - na nekom dublje, a na nekom malo pliće.
Priča o jednom hodočasniku kaže ovako: Na svom hodočasničkom putu svratio hodočasnik u jedan samostan na koji je naišao. Jedan od redovnika primivši ga na konak, dao mu je svoju sobu i krevet za spavanje. Ušavši u sobu hodočasnik upita redovnika: "Pa gdje su ti stvari, tu je samo krevet, mali stol i stolica?" Redovnik odgovori: "To je sve što mi treba." i upita on hodočasnika: "A gdje su tvoje stvari?" Hodočanski odgovori: "Ja sam na proputovanju i hodočastim!" Na to će mu redovnik: "I ja:"

Bilo kako bilo! Mi smo se opet okupili na proslavi naše 25 godišnjice mature.
(Prva 10-ta obljetnica 1994. bili smo u Baškoj Vodi - Sjemnište je bilo tamo u izbjeglištvu, drugi puta 1999. na proslavi 15 godina mature u VIsokom i Sarajevu, a na 20-tu godišnjicu mature 2004. skupili smo se opet u Visokom).
Ovog puta opet u Visokom, a potom smo otišli u Vijaku preko Podlugova i Breze, gdje nas je dočekao i ugostio župnik - naš kolega i prijatelj fra Zvonko Zečević.
U Visokom smo prenoćili, mislim ostali u noći dugo i pričali o svemu onome, što smo smatrali da moćemo jedan drugom u tako kratkom vemenu reći. Sjećali smo se pomalo događaja i prispodoba, doživljaja i snova koje smo nekada snivali i snovali - a bili smo mladi.

Želio bih se sjetiti i naših profesora, sada već pokojnih: naš razrednik fra Miroslav Abaz, profesor Hrvatskog jezika, fra Ignacije Gavran, povijest umjetnosti i filozofija, fra Celestin Vlajić, biologija, fra Ivo Radman, biologija, fra Serafin Hrkać, latinski, fra Borivoj Piplica, glazba, te tadašnji gvardijan fra Alojzije Ištuk. A još Bogu dragom hvala, prisjetimo se i onih koji su još među nama: fra Nikola Bošnjak, matematika, fra Stjepan Pavić, grčki, fra Ladislav Fišić, njemački, fra Matko Mrkonjić, direktor, fra Marko Oršlić, povijest, fra Mato Popović, grčki, fra Slavko Topić, glazba, fra Petar Vidić, likovno, fra Jozo Vrdoljak, zemljopis i fra Filip Zubak, fizika. Naravno last bat not list, naši prefekti: fra Vitomir Silić, fra Marko Ćorić, fra Vjeko Matić i fra Pavo Vujica. Htio bih i spomenuti nama svima dragog fra Marka Šteku, koji bi dolazio nama u sjemenište i držao duhovne vježbe, koje su bile uvijek životne i zanimljive.

Svima njima hvala. Onima koji su sada u krilu Abrahamovu, neka im dragi Bog podari tu radost,
da mogu s njim zajedno i s velikom Melkisedekom slaviti gozbu vječnog veselja.
Onima, koji su s nama još na proputovanju kroz ovaj život,
želimo dobro zdravlje te još puno lijepih dana u životu.A sad malo o Maturantima davne MCMLXXXIV. godine Gospodnje

1980. bilo nas je 28 Tirona i to:

Viktor Andrić, Ivica Anušić, Dario Čilić, Vitomir Damjanović, Ilija Drubravac, Ilija Đurković, Marinko Gagula, Jako Jezerčić, Ivan Jukić, Pero Karajica, Stipo Karajica, Zvonko Karajica, Martin Kovačević, Frano Lovrić, Stanko Mabić, Mato Marković, Valentin Marković, Rudolf Mijoč, Mladina Ivica, Marijan Petrović, Bože Radoš, Jozo Ramljak, Josip Selak, Ante Sesar, Zdravko Slišković, Drago Sičaja, Mato Stipić, +Anto Šarćević, a u sekundane 1981. su došli: Anđelko Barun, Antun Budimir i Mirko Relota i u tercijane 1982.: Mihil Komani i Stjepan Franji-Zelić.

Kako to život i donese, nismo svi uspjeli maturirati, a ovi jesu:

Vitor Andrić, Barun Anđelko, Antun Budimir, Dario Čilić, Ilija Đurković, Jakov Jezerčić, fra Stipo Karajica, fra Perko KArajica, Zvonko Karajica, Martin Kovačević, Frano Lovrić, Stanko Mabić, Valentin Marković, Rudolf Mijoč, Mladina Ivica, Marijan Petrović, fra Bože Radoš, jJOzo Ramljak, fra Miro Relota, Josp Selak, Ante Sesar, Drago Sičaja, Zdravko Slišković, Mato Stipić i fra Zvonko Zečević.

A sad pogledajte
one koji su bili na proslavi 25-te godišnjice mature.

A kako nam je bilo klikni na sliku:


Ćuće s desna:
Sičko, Zvonko, Jakov,
Stoje u sredini s desna:
Petar, Styx, Čiko*, Čile, Sliško ml., Rudi,
zadnji red stoje s desna:
Barun, Stipe, Toman, Antun.
*naš dragi "Čiko" - fra Marko Ćorić.

20-tu godišnjicu mature MMIV. proslavili smo u Visokom i Sarajevu.
Bilo nas je 14 - pa pogledajte kako nam je tada bilo!

START | MI(j)OCI | KUPRES | Marija i Rudi | FOTOGALERIJA | PRENOCISTE | PREPORUCUJEM | Impressum | Mapa stranice


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni izbornik